Yılmaz Büyükerşen ve 4 sanığın haksız mal edinme davası başladı

Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi’nde 1979 yılında kendisinin başkan olduğu Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı’nı (ESBAV) kurdu.

Vakıf içerisinde özel okul, misafirhane ve otel işletmesinin bulunduğu 20 farklı şirket kurulurken, 2020’de Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılması suretiyle üniversitenin bu şirketlerle bağı 2020 yılında koptu.

Vakıf başkanı Büyükerşen’in yanı sıra Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Ahmet Durmaz, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Erol Nezih Orhon, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde görevli Doç. Dr. Yavuz Tuna ile üniversiteden 2019’da emekli olan Çetin Kaya’nın yöneticilik yaptığı şirketlerde, yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığına dair Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’na ihbar gönderildi.

Kurul, hazırladığı raporla birlikte Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’na Büyükerşen ve diğer 4 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu. Yılmaz Büyükerşen ve 4 kişi hakkında, başkanı olduğu vakıf ve bağlı şirketleri zarara uğrattığı ve mülk edindiği iddiasıyla Eskişehir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldı. İddianamede vakıf bünyesinde aralarında otel, misafirhane ve özel okula da sahip olan yaklaşık 20 şirket kurulduğu kaydedildi. Ayrıca bu şirketlerden ETAM Eğitim A.Ş., Tuna Turistik A.Ş., ETAM Eğitim Ltd. Şti.’nin 2020 yılında Anadolu Üniversitesi vakıflarına ait hisselerin satılması suretiyle üniversitenin bu şirketlerle bağının kopartıldığı, vakıf şirketlerindeki hisselerinin artırılmasıyla ve şirketler vasıtasıyla Yılmaz Büyükerşen ve ailesine mülk olarak geçirildiği yer aldı.

Tutuksuz sanıklar Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz hakkında, ‘Güveni kötüye kullanma’ suçundan 2 yıldan 14 yıla kadar hapis cezası ile 6 bin güne kadar adli para cezası, ‘Haksız mal edinme’ suçundan ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 5 milyon liradan 10 milyon liraya kadar para cezası talep edildi. İddianamede şüpheli sıfatıyla yer alan Erol Nezih Orhon, Çetin Kaya ve Yavuz Tuna hakkında ise ‘Güveni kötüye kullanma’ suçundan 1 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 3 bin güne kadar adli para cezası istendi.

Eskişehir 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşmasına, Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve sanık Ahmet Durmaz ile tarafların avukatlarının yanı sıra AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak, AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Ünalır yer aldı. Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz, duruşmada suçlamaları kabul etmezken, mahkemeye yazılı savunma verdi. Mahkeme hakimi, duruşma savcısının 2 sanık hakkındaki mal varlığına tedbir konulması talebini kabul etmezken, duruşmayı ekim ayına erteledi.

‘ŞİRKET VE VARLIKLARININ ÜNİVERSİTEYE AİADESİNİ İSTİYORUZ’

Duruşmanın ardından AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, üniversite vakfına ait varlıkların iadesini istediklerini belirterek, “Biz hukuka güveniyoruz. Tabii bizim davada içeride gördüğümüz şuydu, bu okulların elinden alınmasıyla ilgili avukatlar tamamen bu işi manipüle ediyorlar. İçeride şu hiç konuşulmadı. Bu mal varlıkları nasıl elde edilmiştir? Bir rektör maaşıyla, belediye başkanı maaşıyla bu mal varlığı nasıl edinilmiştir? Daha çok yetki karmaşaları konuşuluyor. Tabii bu çok düşündürücüdür. Hemşehrilerimiz için bunların takipçisi olacağız. Onun için buradayız. Bu malların da Anadolu Üniversitesi’ne ve Anadolu Üniversitesi çalışanlarına, vakıflara devredilmesi konusunda bu işin takipçisi olacağız. Her platformda bu işi takip edeceğiz. Bizim kişilerle işimiz yok. Yapılan eylemler, Eskişehir’imize, hemşehrilerimize zarar veriyorsa her zaman onun karşısında olacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....